loading

Εκλυτικοί Παράγοντες

Παράγοντες που πυροδοτούν επεισόδια αποτελούν:

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε κατανάλωση C1-INH και έτσι να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων βραδυκινίνης με επακόλουθο σχηματισμό οιδήματος, έπειτα από αύξηση της αγγειακής διαπερατότητας.

Πολλές φορές δεν υπάρχει εμφανής εκλυτικός παράγοντας που να μπορεί να συσχετιστεί με την έναρξη κάποιου επεισοδίου.

Οιστρογόνα

Στις γυναίκες, η έμμηνος ρύση και η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσουν τα συμπτώματα τους. Μερικές γυναίκες με ΚΑΟ αναφέρουν την έκλυση μεγαλύτερου αριθμού επεισοδίων κατά την έμμηνο ρύση τους.

Επίσης σύμφωνα με τη βιβλιογραφία υπάρχει σημαντική διακύμανση στη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων που βιώνουν γυναίκες με ΚΑΟ κατά την εγκυμοσύνη. Η χρήση φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα, όπως τα από του στόματος αντισυλληπτικά και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, σχετίζεται επίσης με αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των επεισοδίων.

Τα άτομα με ΚΑΟ θα πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους σχετικά με εναλλακτικές επιλογές αντισύλληψης χωρίς οιστρογόνα.

Αναστολείς ACE

Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης. Η χρήση των αΜΕΑ αυξάνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων σε άτομα με ΚΑΟ καθώς αναστέλλουν την αποικοδόμηση της βραδυκινίνης με αποτέλεσμα τα επίπεδά της να αυξάνονται.

Επομένως τα φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης σε άτομα που εμφανίζουν αγγειοοίδημα από χρήση αΜΕΑ θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για ύπαρξη Κληρονομικού Αγγειοοιδήματος.

Οδοντιατρικές Εργασίες

Το τραύμα στη στοματική κοιλότητα που προκαλείται από οδοντιατρικές παρεμβάσεις μπορεί να προκαλέσει οίδημα στην περιοχή και να αυξήσει τον κίνδυνο οιδήματος του λάρυγγα.

Οι ασθενείς με ΚΑΟ πριν από την επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμη προφυλακτική θεραπεία.

Ενδοσκοπήσεις Γαστρεντερικού Συστήματος (Γαστροσκόπηση - Κολονοσκόπηση)

Το τραύμα του εντέρου λόγω της διάβασης του ενδοσκοπίου κατά τη διενέργεια μίας γαστροσκόπησης ή κολονοσκόπησης μπορεί να προκαλέσει οίδημα του εντέρου και προκαλέσει την έκλυση επεισοδίου αγγειοοιδήματος.

Οι ασθενείς με ΚΑΟ θα πρέπει πριν από την έκθεση σε μία τέτοια εξέταση να λαμβάνουν βραχυπρόθεσμη προφυλακτική θεραπεία.

1 :
50000
50000

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΓΓΕΙΟΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ

50
%
50
%

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΣΧΕΙ

25
%
25
%

ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ KAO ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ DE NOVO ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ C1-INHIBITOR

30
%
30
%

ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΓΕΙΟΟΙΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΕΡΑΓΩΓΩΝ